onsdag 20 april 2011

Karl Henriks reportage om Carlbarks!



Varför inte luftas?

När man kliver in på Carlbarks i Kumla så luktar det gummi, inte villket gummi som helst utan däckgummi. Det är inte så konstigt att det luktar just däckgummi eftersom det är en motorcykelaffär som också säljer tillbehör.

Carlbarks grundades 1939 av Harald Carlbark och idag är det hans barnbarn som äger och driver stället. På Haralds tid så låg Carlbarks i gamla skoaffären i centrala Kumla men sedan 2004 ligger affären vid rondellen intill Smedstorp. Stället är alltså lite halvgammalt anser jag som tonåring. Anledningen att de bytte ställe var att affärerna gick riktigt bra och de behövde mer space därför byggde de nytt. I början av 1940-talet var det mest cyklar som gällde på Carlbarks men idag är det mest motorcyklar.

Carlbarks anställda tar inte sitt arbete bara som ett jobb utan som en passion och livsstil. De brinner för det de gör.

Nu är det så att den här tidningen heter Hållbara Kumla och handlar om saker som är bra för Kumla på lång sikt. En del kanske inte tycker det är så bra för miljön med de avgaser som motorcyklar ju orsakar, men jag tänker att fördelarna är fler. Carlbarks ger cirka 10 personer jobb, de ser till att folk tar sig fram på vägarna och tänk så härligt att istället för att sitta i en varm bil så kan du sitta på en motorcykel och luftas.

Av: Karl Henrik Svensson

torsdag 14 april 2011

Matematiktävling


Vill bara passa på att gratulera Elsa Andersson för att andra året i rad varit den bästa eleven av alla i årskurs sex och sju på Vialundskolan i den riksomtäckande matematiktävlingen Känguru.

Elsa hade 64 rätt av 84 möjliga. God två i klassen var Joel Persson med 53 rätt och på en hedrande tredjeplats kom Ljubica Topic med 49 rätt. Priser delas ut på dagens matematiklektion.


Grattis och Glad påsk önskar en stolt matematiklärare

/Maria

onsdag 6 april 2011


Vi har ett fantastiskt bibliotek i Kumla som ordnar riktigt nice aktiviteter under påsklovet som skrivarverkstad, pyssel och draktillverkning.


Kolla in länken till bibliotekets hemsida här och ytterligare information om påsklovsaktiviteter!