torsdag 27 januari 2011

7C på reningsverket






Tisdagen den 25 januari var vi och tittade på hur vattnet i Kumla renas. På reningsverket fick vi repetera en del av höstens kemi då vi arbetade med olika separeringsmetoder. Filtrering av avloppsvattnet så att inte alla konstigheter som folk slänger i toaletterna kommer in i systemet. Uppslamning och sedimentering för att få toapapper och bajs att skjunka till botten och bilda slam. Dekantering för att skilja ut det något mer rena vattnet.


Vi fick också lära oss att mikroskopiskt små djur gör massor av "skitjobb" på reningsverket. De äter skit, de gör att lukten från reningsverket försvinner och de gör att reningsverket får energi i form av biogas.


Marcel visade oss runt och berättade alla spännande saker om vattnets väg genom Kumla. Visste ni att det tar 20 år innan vattnet når Östersjön.

Mentor Maria

måndag 24 januari 2011

Tjena hejsan!



Vi sliter på som små blå här i skolan och kunskapsinhämtandet pendlar mella teori och praktik. Under de senaste skoldagarna har vi lärt oss att kommunstyrelsen lämnar motioner till kommunfullmäktige som tar beslut i olika frågor som rör oss Kumlianer. Vi har diskuterat avgifter för sopor, landstingets uppgifter och konstaterat att det är skatt som gör att eleverna får skollunch, böcker och möjligheten att gå till skolan varje dag, helt gratis! Lika gratis är det att visa upp sina kunskaper om hur kommunen styrs mm. på torsdagens läxförhör. Gratis är gött!

Vi har en dialog med kommunalrådet Katarina Hansson och hoppas att vi ska kunna få till ett studiebesök på stadshuset innan sportlovet. Det är fullt upp både för politiker och elever så vi får hålla alla tummar för att det går att ordna! Oj, oj ,oj så spännande det ska bli att få höra vad våra politiker har för tankar och planer då det gäller Kumlas hållbara utveckling. Vår framtid!

Här kommer med tiden ett urval av klassens frågor (till politikerna)att läggas ut:

25/1 2010 SO-lektionen

1. Hur tänker ni göra för att ta hand om miljön i Kumla?

2. Ungefär hur många jobbar det i stadshuset?

3. Har ni någon burkinsamling i stadshuset?

4. Hur ska vi få en hållbar framtid när ni satsar så lite pengar på skolan?

5. Hur tror ni Kumla ser ut om 5 år?

Klass 7c



//Fröken Rosenkvist

tisdag 18 januari 2011


Besök på vattenverket!
Bästa kemilektionen fick vi på vattenverket den 18 januari då Marcel Minnegal visade oss runt och förklarade hur vattnet vi dagligen använder renas i olika processer för att sedan ledas ut till hushållen i bl.a Kumla.
Vi fick också vattenflaskor som vi fyllde med Örebro läns bästa vatten. Varför köpa vatten på flaska när man har så gott vatten i kranen i Kumla? Varken bra för miljön eller plånboken!
Nu har vi efterarbetet kvar, men jag vet att ni antecknade ordentligt, så det blir nog en bra artikel.
Maria

måndag 17 januari 2011


Vårt nya tema Hållbara Kumla har startat. Här vår mindmapfyllda tavla i sal 35. Vi konstaterade att det finns mycket saker i Kumla som vi behöver och vill behålla in i framtiden. Det görs mycket bra av föreningar, enskilda personer och företag som visar på en hållbar utveckling. Våra folkvaldas arbete och uppgifter hoppas vi också få lära mer om eftersom demokrati är något hållbart!
Imorgon börjar vi med ett studiebesök på vattenverket! Simma lugnt! //Fröknarna Blogg

söndag 16 januari 2011

Hej i vinterhalkan!

Det är vår bästa Arazu i klass 7c som ordnat det suveräna bildcollaget ovan. Kreativ och driftig tjej!

fredag 14 januari 2011


Här kommer bild på klass 7c:s fina diktdörr.
Tack Elsa för att du fotograferade så bra!
Nästa vecka så börjar vi med vårt nya tema HÅLLBARA KUMLA som är ett tema som griper över de flesta ämnen vi har i skolan. Elever och lärare planerar upp dettta arbetsområde tillsammans med start på måndag.
Mer om kunskapsinhämtning, framgångar och floppar, funderingar och redovisningar samt en beskrivning av arbetsområdet kommer läggas ut här på bloggen.
Föräldrar som har koll på detta med Hållbar utveckling och kanske kan bistå med ett eller annat välkomnas varmt till oss här på skolan!
/ Maria och Erica

onsdag 12 januari 2011

NO nytt vecka 2

Naturligtvis ska ni inte lära er alla grundämnen i periodiska systemet utantill. Men sången var väl ganska rolig, tycker jag!

Periodiska systemet ska vi dock lära oss att använda till det vi behöver kunna i kemi. Det vi måste förtå är däremot hur en atom är uppbyggd med positiva protoner, oladdade neutroner och negativa elektroner. Ni måste också förstå att det finns olika slags atomer och att atomer av en viss sort bygger upp ett grundämne.

Mendelejev, ryssen som 1869 presenterade och ställde upp de grundämnen man då kände till i ett periodiskt system har vi pratat lite om denna vecka. Han var ju också så smart att han lämnade luckor i periodiska systemet för grundämnen som ej var upptäckta då han levde.

Under onsdagens praktiska lektioner hann vi också göra laborationer då vi lärde oss känna igen några gaser som ofta bildas vid kemiska reaktioner. De gaser vi undersökte var koldioxid, syrgas och vätgas.

Hej svejs Maria

tisdag 11 januari 2011

Snyggdörr och autografer!

Idag började vår nya fina diktdörr ta form. Vi väntar ivrigt på allas bidrag! Om någon fick till ett bra kort på dörren så maila gärna så vi kan visa snygg-dörren! Eller varför inte kommentera detta inlägg, om du är en 7c-ian, genom att skriva in din haiku, limerick eller temadikt !!!

Idag fick jag mail från Maria Weståker på skolverket och hon hade trevliga besked att ge! (Här kommer ett utdrag ur mailet):

" Tala gärna om för klassen att Skolverket har 32 konferenser (jan-mars) runt om i Sverige där vi träffar 15000 lärare och rektorer där vi visar upp delar av presentationen som tre elever iklassen hade gjort till informationsmötet för nya elever. Vidare visar vi artikeln från Nerikes Allehanda där eleverna tillverkar spel till Uganda. Vialundsskolan och din klass blir rikskända! "

Så kära elever nu får ni börja träna på att skriva autografer ; )

måndag 10 januari 2011

Hej 7c
Tänkte ni skulle få lite hjälp att lära er periodiska systemet som vi nu arbetar med i kemin. Lyssna på den här ni.
http://www.youtube.com/watch?v=ljsUVDOcYB0

fredag 7 januari 2011

Fröknarna Blogg is here!

Hej på er alla i klass 7c!

Äntligen går jullovet mot sitt slut och vi ses åter då klockan slår 8.30 på måndagsmorgonen.

En dikt bara för Er!

Dikten Saknad

Vi vet att ni saknat våra härliga och klingande stämmor
då ni ätit choklad och fått en massa blemmor.
Oss får ni faktiskt inte reta
även om julen gjort oss något feta.
Bit ihop våra kära
snart är skoldagen nära.
Håll ut, håll ut
snart är jullovet slut!

Här har ni vår nya fina blogg där vi tillsammans ska visa vilka fantastiska elever ni är och vilka goda kunskaper ni söker, finner och jobbar er till! Den entreprenöriella klassen som vi har den stora äran att vara mentorer i!

See you!

Maria och Erica på Via